Kebaby pt.2

W ostatnim czasie nawiedziłem dwie nowe kebabiarnie. Pierwsza mieści się na ulicy floriańskiej, od strony rynku po lewej stronie, ma charakterystyczny neon. Zamówiłem kebab cielęcy w tortilli za bodajże 12 zł. Muszę przyznać, że był to jeden z lepszych kebabów jaki jadłem. Mięso delikatne, naleśnik miękki a wszystko dość soczyste, mogę z czystym sumieniem polecić ten kebab.

Drugim przybytkiem jaki nawiedziłem był kebab na ulicy Lea przy placu targowym. Zajrzałem tam z rekomendacji kogoś na forum goldenline. Chciałem jak zwykle wziąć wołowy/cielęcy, jednak niestety nie był gotowy. Natomiast kebab z kurczaka pozytywnie zaskoczył mnie wielkością jak i ilością dodatków. Bułka mile chrupiąca, świeże pomidory i dużo sosu. Niestety mięso było co nieco na moje oko przeleżane, nie było najgorsze, na jego plus mogę zaliczyć jego ilość – była naprawdę konkretna.

Podsumowując, w tym porównaniu – w kategorii ECONO wygrywa kebab z Lea, natomiast w kategorii POWER kebab z floriańskiej. Jestem ciekaw jak na Lea smakuje kebab cielęcy/wołowy, pewne mam przesłanki, że dostają tam materiał z beysana – firmy, która była właścicielem Fatiha. Wkrótce tam zajrzę.

Tak gwoli małego off-topicu. Ostatnio będąc na Kryspinowie zasmakowałem się w tamtejszej pizzy – Pizza Paolo. Jadłem tam pizzę „królewską” (sos czosnkowy, szynka, kurczak, pomidor, oliwki) i muszę przyznać, że była doskonała. Świeże, chrupiące ciasto, dodatki w konkretnym rozmiarze (kurczak jak u mamy) i niewygórowana cena (26 zl / 40cm) dają tej pizzy prowadzenie w moim osobistym rankingu pizzy wszech-czasów. Każdemu polecam skosztowanie jej gdy będzie miał dylemat co zjeść na Kryspinowie. Tak nawiasem dodam, że dla prawdziwych głodomorów istnieje opcja zamówienia pizzy w rozmiarze 50 cm i 60 cm (!!!).

Leave a Reply

Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza.